jueves, 22 de abril de 2010

Promouen la divulgació de la indústria del Ferro de la Vall Ferrera


Notícia publicada el 28 de novembre del 2009 a les 10:06. Arxivada a la categoria Patrimoni

L’Obra Social de Caixa Catalunya, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Universitat Autònoma de Barcelona, han presentat a Alins el projecte Boscos de Ferro, que divulgarà les traces de l’explotació d’aquest metall a la Vall Ferrera. En aquest sentit, el projecte treballarà la recopilació de documentació i testimonis previs i proposarà l’organització d’unes primeres jornades científiques sobre l’estudi del ferro als Pirineus. Aquestes podrien conviure amb la possible fira del ferro a la Vall Ferrera.

Fotografia relacionada amb la imatge Mall Farga Alins.

Es tracta d’un projecte a llarg termini, la primera fase del qual es durà a terme al 2010 gràcies a l’ajut de 50.000 euros que l’Obra Social de Caixa Catalunya ha atorgat.

Boscos de Ferro pretén posar en valor els elements patrimonials de la Vall Ferrera relacionats amb les antigues traces d’activitat minero-metal·lúrgica existents a la zona. Concretament amb les del Bosc de Virós, inventariades entre els anys 2001-2004 per un equip tècnic d’arqueòlegs de la UAB dins el projecte de recerca arqueològica i inventari patrimonial: “El poblament prehistòric a l’alta muntanya del Pallars Sobirà: de la cacera a la transhumància”. Aquestes mostren un conjunt diacrònic, que va des del s.III-VIII dC fins a època moderna (s.XIX) i que fan palesa la importància d’aquesta activitat al llarg de la història en aquesta zona del Pirineu.

Aquestes evidències integren els vestigis de diferents fases de la producció siderúrgica pretèrita, començant per la fase extractiva del mineral de ferro (boca-mines i rases en superfície) fins el seu processat (monticles d’escòria producte del rebuig durant el procés de reducció directe en forns de muntanya). Paral·lelament també s’han documentat evidències d’activitats complementàries al procés d’obtenció i transformació del ferro, com la producció de combustible (carboneres); zones d’hàbitat (restes d’edificacions i cabanes); transport (camins i senders), etc.

La fase inicial del projecte es concreta en el disseny i posta en marxa de les primeres rutes al voltant de l’explotació històrica del ferro. En aquest sentit, s’activaran programes de senderisme de qualitat. S’han detectat diferents indrets i espais que, sense posar en perill el seu valor patrimonial, poden ser utilitzats per unir camins i propostes de senders.

També s’editarà una guia divulgativa que proposi una sèrie d’itineraris de diversa dificultat i on es tradueixi de manera molt sintètica els coneixements sobre l’activitat metal·lúrgica.

El projecte també proposa el disseny i muntatge d’una exposició de format itinerant que doni a conèixer els darrers resultats de les recerques que s’estan desenvolupant per difondre entre la població local els coneixements que s’estan assolint i transmetre la importància del patrimoni com a recurs educatiu i de dignificació cultural per al propi territori.

A més, Boscos de Ferro es pretén vincular al Projecte transfronterer internacional de “La ruta del Ferro als Pirineus”. Aquesta proposta agrupa una xarxa de museus, institucions i centres culturals de varis territoris dels tres països de l'àmbit pirinenc. www.larutadelferroaandorra.ad.

El projecte es vehicularia a través de la possibilitat d’explicitar i difondre els canvis físics en l’estructura del Bosc de Virós que és, en darrera instància, l’espai aglutinador de les diferents activitats que s’hi proposen.

Sens dubte, el tema de l’activitat metal·lúrgica a la Vall Ferrera i a la resta de l’Alt Pirineu ha despertat l’interès de nombrosos estudiosos i investigadors. En aquest sentit, Boscos de Ferro considera bàsic i fonamental el coneixement científic i de recerca per poder activar la creació de posteriors productes culturals i turístics que serveixin de dinamitzadors econòmics, culturals i socials de la Vall Ferrera i d’altres territoris pirinencs.

Aquest projecte proposa, en definitiva, unir l’àmbit de la recerca científica amb el de l’acció territorial i la creació de productes culturals i de desenvolupament econòmic, social i cultural del territori.

No hay comentarios:

Publicar un comentario