miércoles, 21 de abril de 2010

Nuclis de la vall Ferrera

Ainet de Besan
1.008 m. Té dos nuclis molt diferenciats, l’antic, a l’esquerra, semiabandonat pel perill que suposaven els despreniments de roques, amb l’església parroquial de Sant Julià, i el nucli nou. Creu de terme (segle xv) de llicorella, adossada en un piló modern de ciment.
Des d’Ainet de Besan, podem també accedir al bosc de Virós per les Bordes de Buiro i visitar l’ermita de Santes Creus de Buiro, i no cal dir-ho, innombrables racons fantàstics del bosc.
6 de gener. Festa Major.
1 de maig. Aplec a l’ermita de la Mare de Déu de Buiro.
1r dissabte d’octubre. Festa.
Alinsboet
Situat a 1.048 m d’altitud, és la capçalera del municipi.
A Alins, podem fer un passejada al turó de Sant Quirc, amb l’ermita que li dona nom, des d’on gaudirem d’una magnífica vista sobre el poble i de les impressionants muntanyes que l’envolten, entre les que destaca el Monteixo amb els seus 2.905 m d’alçada.
A la porta de l’Ajuntament hi ha un espectacular mall de ferro de més de 600 kg, d’una antiga farga, únic vestigi que es conserva d’una indústria que va tenir gran importància a la vall. També val la pena passejar i caminar pels seus carrers i descobrir cases pairals, torres, colomars, pallers.
Al peu de la carretera es troba l’antiga església parroquial de Sant Vicenç. Al poble hi ha restes de quatre capelles sense culte, la de la Puríssima a Cal Coix; la de la Mare de Déu de Montserrat; ara magatzem, al peu de la carretera; la de Sant Roc, també magatzem actualment; la de Sant Ramon, a la Casa Ramonet, ara un munt de runa, i a les afores del poble la de Sant Martí. Destacar la torre anomenada el Colomer, que fins el 1670 serví encara de presó de la vall i al altre costat de la riba una torre de defensa dita el Colomer de les Bruixes.
22 de gener. Festa per sant Vicneç.
Diumenge de Pasqua. Festa Major.
24 de juny. Festa Major d’estiu, per sant Joan.
A la sortida d’Alins, a la dreta, té el seu inici la carretera, o millor dit, la pista que dóna accés als pobles de Norís (l’església parroquial, dedicada a sant Sereni, un edifici romànic) festa per sant Miquel el 29 de juny i Tor, amb les runes de l’antiga església de sant Piri de la Força o del Roc, l’església parroquial de sant Pere (Festa el 29 de juny per sant Pere) i a uns 45 minuts de camí en direcció N, hi ha l’ermita de sant Ambròs, una de les esglésies “pre-romàniques” de la vall, sens dubte la més enlairada (2050 m) de Catalunya.
Aquesta pista dona accés a Andorra pel Port de Cabús, reconeguda ruta per a 4x4 per les seves impressionants vistes i panoràmiques.
A Norís i a Tor també hi podem arribar a peu, pels itineraris senyalitzats pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà, són però, excursions que requereixen estar en forma, tot i que una altra opció és l’excursió amb taxi 4x4 des d’Alins.

Araós
Situat a 913 m d’altitud. Primer poble que trobem en entrar a la Vall Ferrera des de Llavorsí. Podem visitar l’ermita de Sant Francesc, d’origen visigòtic i l’església de Sant Esteve, romànic tardà; podem iniciar varies excursions, de les que destaquem la que des d’Araós arriba per un antic camí de ferradura, degudament senyalitzat, a les Bordes de Virós (1.250 m), bordes i ruïnes del que diuen va ser l’antic Araós. També visitem l’ermita preromànica de Sant Lliser de Virós.
1r diumenge de setembre. Festes.
26 de desembre. Festes, per sant Esteve.
També podem accedir a les Bordes de Virós amb vehicle, per la carretera que surt a la dreta del mateix poble d’Araós, i des de les bordes, iniciar la descoberta del magnífic bosc de Virós, de gran atractiu naturalístic i paisatgístic. A més, si ens interessa, es pot fer nit al refugi Gall Fer, al cor del bosc de Virós, punt de partida per accedir a pics com el Cubil i el Mànega (2.515 m). Des d’aquesta mateixa pista, però a l’hivern, s’accedeix a l’Estació Hivernal Virós-Vallferrera, que amb la base al Refugi Gall Fer ofereix la possibilitat de practicar l’esquí nòrdic, les raquetes de neu, l’esquí de muntanya, tot al cor del bosc de Virós.
Una mica més amunt d’Araós, trobem la borda de Felip, antiga borda i avui únics habitants del poble de Besan, poble abandonat que podem visitar, partint de la mateixa borda i per un camí senyalitzat, després de fer una excursioneta de dues o tres hores. Camí de Besan, hi ha l’ermita de Sant Miquel, i al mateix poble, l’església de Santa Maria, que encara conserva en el seu interior un enreixat de ferro producte del treball de les fargues locals i un paviment de còdols força espectacular.

Àreu
1.220 m. Poble format per dos nuclis de població, l’antic, la Força, i el nucli nou i principal. Hi ha també una piscina pública, a més d’un complex poliesportiu.
A Força, podem visitar l’església de Sant Feliu, amb un paviment de còdols molt treballat, i a Àreu l’església de Sant Climent, amb la imatge romànica de la verge amb el nen procedent de l’església de Santa Maria de la Torre, gran església romànica situada entre Alins i Àreu, al marge dret del riu Noguera de Vall Ferrera.
A més a més a Àreu, podem visitar les instal·lacions de la serradora d’Àreu, antiga serradora, molí fariner i centraleta elèctrica que fins fa relativament poc proveïa de taulons, farina i llum el nucli d’Àreu.
Des d’Àreu, comencen moltes de les ascensions als pics més alts del Pirineu Català, la Pica d’Estats (3.143 m), el Monteixo (2.905 m), Baborte, però també és punt de partida de multitud i interessants passejades i excursions, el Pla i Port de Boet, el Pla de la Selva, el Bosc de Costuix, les Bordes de Rei, .... que faran les delícies de qualsevol.
Primer dia d’agost. Festa Major d’estiu, celebració de Sant Feliu.
20 de gener. Festa Major d’hivern, per la celebració de Sant Sebastià.

No hay comentarios:

Publicar un comentario